KAD BŪTŲ SKANIAU



SALOTOS

Havajietiškos vištienos salotos

Ingredientai:
Konservuoti ananasai - 400 g
Vištienos krūtinėlė (kepta) - 1 vnt.
Saliero stiebai - 2 vnt.
Vynuogės - 1 stikl.
Graikiniai riešutai (smulkinti) - 1 stikl.
Druska - pagal skonį
Sultys - 1 stikl.
Rudasis cukrus - 1 arbat. Šaukšt.
Paruošimas:
1. Ananasus, vištos krūtinėlę, saliero stiebus supjaustykite kubeliais, vynuoges perpjaukite pusiau. Šiuos ingredientus sumaišykite su graikiniais riešutais.
2. Nedideliame puodelyje kaitinkite apelsinų sultis su cukrumi, kol sultys šiek tiek sutirštės. Atvėsinkite ir sumaišykite su salotomis.

CEZARIO SALOTOS

Ingredientai:
Salotos Iceberg, 1 vienetas
Vištienos filė ar kalakutiena, 400 gramų
Ančiuviai aliejuje, truputį
Kiaušiniai, 4 vienetai
Balta duona, kubeliai, pakepinti orkaitėje, 1 sauja
Parmezano sūris, 200 gramų
Agurkai, maži, 3 vienetai
Poras, 1 vienetas
Svogūnų laiškai, truputį
Česnakai, jei norite aštriau, 1 vienetas
Krapai, truputį
Grietinėlė, truputį
Bazilikas, truputį
Druska pagal skonį
Juodieji pipirai pagal skonį
Paruošimas:
Pirmiausia pamarinuokite mėsą. Po 25-30 min galite kepti smulkiai supjaustytą visą krūtinėlę.
Salotos suplėšomos į didelę lėkštę. Ant jų dedamas smulkiai supjaustytas agurkas, poras, svogūnai, virtas kiaušinis, karšta krūtinėlė, sutarkuotas parmezanas, barstomi duonos skrebučiai, ant visko pilamas padažas.
Padažas: į smulkintuvą (blenderį) dedamas Cezario salotos parmezanas, 30 gr grietinės, 250 gr. grietinėlės, 1/2 indelio ančiuvių (galima ir daugiau), česnako galvutė, krapai, bazilikai, druska, pipirai.

VIŠTIENOS SALOTOS SU KONSERVUOTAIS PERSIKAIS IR DŽIOVINTOMIS SLYVOMIS

Ingredientai:
1 stiklinė ryžių
1 vištos krūtinėlė
1 šviežias agurkas
1 nedidelis indelis konservuotų persikų
1 sauja nuplautų džiovintų slyvų
1 saujelė graikinių riešutų
1 skiltelė česnako
druskos
pipirų
Keletas šaukštų majonezo.
Paruošimas:
Pasūdytame vandenyje išvirkite ryžius. Atvėsinkite. Vištos krūtinėlę išvirkite vandenyje su prieskoniais. Kai atvėsta, supjaustykite kubeliais. Nedideliais kubeliais supjaustykite agurką, konservuotus persikus, nuplautas ir nusausintas džiovintas slyvas.
Sutraiškykite graikinius riešutus. Viską gerai išmaišykite, pridėkite druskos, pipirų, įspauskite česnaką ir sumaišykite su majonezu. Jo nepagailėkite-bus skaniau. Salotas sudėkite į salotinę ir papuoškite žalumynais.

KARŠTIEJI PATIEKALAI

KIAULIENOS SUKTINUKAI

Ingredientai:
Kiaulienos nugarinė be kaulo, 4 vienetai
Kiaušiniai, 3 vienetai
Fermentinis sūris, 200 gramų
Svogūnai, 1 vienetas
Česnakai, 2 skiltelės
Druska, pagal skonį
Juodieji pipirai, pagal skonį
Paruošimas:
Kiaulieną išmuškite, įtrinkite spaustu česnaku, druska, pipirais. Įdarui sutarkuokite fermentinį sūrį. Išvirkite kiaušinius. Į dubenį suberkite tarkuotą sūrį, išvirtus kiaušinius,  susmulkintą svogūną, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį ir viską išmaišykite. Ant išmuštos mėsos storesniu sluoksniu uždėkite įdarą ir mėsą susukite, kad neatsisuktų perverkite pagaliuku. Suktinukus kepkite pašlakstytoje keptuvėje ant silpnos ugnies. Kepkite, kol gražiai apskrus.

KOTLETAI SU SŪRIU

Ingredientai:
Jautienos faršas, 500 gr.
Kiaulienos faršas, 500gr.
Fermentinis sūris, 300gr.
2 riekelės baltos duonos
1 kiaušinis
4 skiltelės česnakų
1 svogūnas
Juodieji pipirai
Druska
Paruošimas:
Į dubenį sudėti jautieną, kiaulieną, kiaušinį, išspaustus česnakus, susmulkintą svogūną, pipirus, druską, prieskonius ir sudrėkintas baltos duonos riekeles. Viską gerai išminkykite. Kepimo formą folija pašlakstyti aliejumi ir iš masės suvoliotus ir šiek tiek paplotus rutulėlius dėkite į orkaitę ir kepkite kol gražiai parus.Tada ištrauktite ir pabarstykite sutarkuotu fermentiniu sūriu.


GULIAŠAS SU PIPIRAIS

Ingredientai:
800 gramų kiaulienos išpjovos
1.5 šaukšto grūstų pipirų
3 šaukštai sviesto
2 morkos
Druska, pagal skonį
2 šaukštai grietinės
Paruošimas:
Mėsą supjaustykite gabaliukais, apibarstykite druska ir apkepkite keptuvėje 5 min, baigiantt kepti sudėkite prieskonius ir gerai išmaišykite. Tada į puodą sudėkite rupia tarka tarkuotas morkas, sviestą ir mėsą iš keptuvės. Troškinti tol, kol suminkštės mėsa. Baigiant troškinti sudėkite grietinę ir viską išmaišytkite.  Patiekti su bulvėmis.

AVIENOS ŠONKAULIUKAI

Ingredientai:
1 kg avienos šonkauliukų
2 didelės citrinos
100 ml susmulkintų mėtų, rozmarinų
Maltų juodųjų pipirų
Druskos.
Paruošimas:
Išspauskite citrinų sultis ir sumaišykite su aliejumi, prieskoniais ir druska. Mišinį užpilkite ant nuplautų bei gerai nusausintų šonkauliukų ir dviem valandoms padėkite. Kepkite įkaitintame grilyje po 5-7 minutes iš kiekvienos pusės. Tiekiama su keptomis bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis. Prie patiekalų geriausiai dera sausas stipraus skonio raudonasis vynas.

TROŠKINTA VIŠTIENA SU DARŽOVĖMIS

Ingredientai:
1 višta
2 aitriosios paprikos
2 skiltelės česnako
50 g sviesto
3 saujos pupelių
1/3 saliero stiebų
1 svogūnas
2 morkos
250 ml pomidorų padažo
1,5 litro sultinio
Šakelės petražolių
1 šaukštas čiobrelių.
Paruošimas:
Nuplaukite ir supjaustykite nemažais gabalėliais vištieną. Morkas sutarkuokite, nulupkite svogūnus, ir smulkiai supjaustykite česnakus. Viską pakepinkite ant sviesto. Tuomet pilkite karštą daržovių masę ir uždengus puodą troškinkite 1 val. Tuomet dėkite pupeles, griežinėliais pjaustytus saliero stiebus ir aitriąsias paprikas. Dar troškinkite apie 30 minučių, tuomet dėkite pomidorų padažą, smulkintas petražoles ir čiobrelius. Troškinkite, kol mėsa ir daržovės galutinai suminkštės ir išgaruos skystis.

VIŠTIENOS IR MAKARONŲ UŽKEPĖLĖ

Ingredientai:
450g vištienos be kaulų ir odos
1 svogūnas
Džiovintas bazilikas
Pusė žalios, pusė raudonos ir pusė geltonos paprikos
Druska ir pipirai
4 česnako skiltelės
500g virtų piene makaronų
1 skardinė konservuotų pomidorų
3 šaukštai pomidorų padažo
60ml vištienos sultinio
200g mozzarella sūrio
50g parmezano sūrio
Aliejus
Paruošimas:
Įkaitinkite gilią keptuvę su 2  šaukštais aliejaus. Sudėkite smulkintą svogūną, bei smulkiai pjaustytą vištieną. Suberkite baziliką bei raudonėlį, pabarstykite druska ir pipirais, sudėkite smulkintas paprikas ir česnaką. Kepkite 7 minutes tada sudėkite konservuotus pomidorus, supilkite sultinį ir dar 10 minučių troškinkite. Į kepimo indą suberkite makaronus ir užpilkite paruoštu padažu. Ant viršaus dėkite mozzarella sūrio gabaliukus ir papildomai pabarstykite tarkuotu parmezano sūriu. Dėkite į orkaitę, kur kepkite apie 25-30 minučių 180 laipsnių temperatūroje.

PLOVAS SU KIAULIENA

Ingredientai:
Ryžiai, 500 gramų
Kiauliena, 500 gramų
Morkos, 3 vienetai
Svogūnai, 1 vienetas
Česnakai, 5 skiltelės
Pomidorų pasta, 3 šaukštai
Lauras, lapai, 3 vienetai
Druska, pagal skonį
Juodieji pipirai, pagal skonį
Kiauliena, sultinys užpylimui, truputį
Paruošimas:
Apkepkite supjaustytą kiaulieną, kad apskrustų, dėkite susmulkintus svogūną, česnaką, supjaustytas morkas. Viską patroškinkite, pagardinkite druska bei pipirais ir sudėkite į molinį indą. Į tą pačią keptuvę dėkite ryžius, pakepkite, supilkite pomidorų pastą, viską pakepkite ir supilkite į apkeptą mėsytę. Užpilkite sultiniu, kad viską apsemtų, paragaukite ir jei trūksta druskos, įdėkite pagal skonį. Jei kam patinka, galima dėti aštrųjį pipirą. Uždenkite dangtį, šaunkite į orkaitę maždaug 45 minutėms.

SRIUBOS

KINIETIŠKA GRYBŲ SRIUBA

Ingredientai:
Sultinys, vištienos, 1.5 litro
Pievagrybiai, pjaustyti, 500 gramų
Makaronai, virti, 120 gramų
Svogūnai, pjaustytas, 120 gramų
Kiauliena, virta, smulkinta, 60 gramų
Sojos padažas, 1 šaukštelis
Aliejus, 1 šaukštelis
Imbieras, šaknis, 20 gramų
Česnakai, 20 gramų
Citrinos išspaustos sultys, 1 vienetas
Petražolės, truputį
Paruošimas:
Stipriame vištienos sultinyje 30 min. virkite smulkintą imbierą su česnaku. Sultinį prakoškite. Karštą sultinį sumaišykite su smulkintais grybais, virtais makaronais, svogūnu, kiauliena, citrinos sultimis, sojos padažu ir aliejumi. Supilstykite į lėkštes ir papuoškite petražolėmis.

TIRŠTA GULIAŠO SRIUBA

Ingredientai:
Bulvės, didelės, 2 vienetai
Morkos, 2 vienetai
Kiauliena, kubeliais, 300 gramų
Sultinys, vištienos kubelis, 0.5 vieneto
Pienas, 0.5 stiklinės
Prieskoniai, pagal skonį
Kario prieskoniai, truputį
Druska pagal skonį
Paruošimas:
Papildomai reiks: Gallina Blanca grybų sriuba, 0.5 pakelio.
Mėsą pabarstykite prieskoniais ir druska, pakepinkite keptuvėje. Bulves supjaustykite kubeliais, morkas - griežinėliais, viską dėkite į puodą, įmeskite kubelį sultinio, pilkite vandens, kad viską apsemtų ir virkite, kol pradės minkštėti bulvės. Suberkite mėsos gabaliukus, jei reikia įpilkite vandens, kad apsemtų. Piene išplakite grybų sriubos mišinį, pilkite į puodą ir pavirkite, kol pradės tirštėt.

BARŠČIAI SU PUPELĖMIS

Ingredientai:
Burokėliai, 0.5 vieneto
Bulvės, 5 vienetai
Morkos, 1 vienetas
Kiauliena, kauliukai, 200 gramų
Konservuotos pupelės, 200 gramų
Svogūnai, 1 vienetas
Druska, pagal skonį
Juodieji pipirai, pagal skonį
Česnakai, 2 skiltelės
Lauras, truputį
Vorčesterio padažas, truputį
Paruošimas:
Kiaulienos kauliukus pavirkite apie 30 min. vandenyje, tuomet sudėkite sutarkuotą burokėlį, sutarkuotą morką, kubeliais pjaustytas bulves, sudėkite prieskonius, susmulkintą svogūną ir pavirkite apie 15 min. Sudėkite konservuotas pupeles ir dar pavirkite apie 10 min. Baigus  virti sudėkite susmulkintą česnaką ir pagal skonį įpilkite Volčesterio padažo. Pagardinkite grietine.

ČILI SRIUBA

Ingredientai:
Pagrindiniai:
Fermentinis sūris:200 gr
Česnakai:1-2
Aitriosios paprikos:3
Jautienos faršas:0,5 kg
Savose sultyse konservuoti pomidorai:200 gr
Nepagrindiniai:
Druska:pagal skonį
Petražolės:50 gr
Malti juodieji pipirai:pagal skonį
Sviestas:50-100gr
Batonas:1
Saldžioji paprika:1/2
Mėsos prieskoniai:pagal skonį
Konservuotos pupelės:200 gr
Aitriosios paprikos marinuotos:3r
Paruošimas:
Į faršą sudėkite 3/4 kapotų česnakų, prieskonius ir viską kepinkite kol išgaruos skystis. Tuomet sudėkite į puodą konservuotus pomidorus, aštriąsias bei saldžiąsias paprikas ir troškinkite ant vidutinės ugnies apie 15 min. Sudėkite pupeles ir dar patroškinkite 5-10 min. Sūrį ir petražoles dėkite kai sriubą supilsite į lėkštes. Batoną supjaustykite riekelėmis, aptepkite sviestu sumaišytu su česnaku ir petražolėmis. Kai apskrus uždėkite sūrio ir dar pakepkite.

SALDUMYNAI

PURUS OBUOLIŲ PYRAGAS

Ingredientai:
Obuoliai, 1kg
Cukrus, 1 stiklinė
Kiaušiniai, baltymai, 5 vienetai
Paruošimas:
Obuolių sėklizdžiai išpjaunami, nulupami, sudedami į keptuvę, užpilami trupučiu vandens, iškepami. Dar karšti pertrinami kiaurasamtyje, įberiama 1 stiklinė cukraus, virinama maišant, kol sutirštės. Ataušinama, supilami 5 kiaušinių baltymai, trinama mediniu šaukštu, kol pabals. Masė sudedama į sviestu išteptą indą, įdedama į šaldytuvą. Kai norėsime valgyti purų pyragą, keliose vietose įpjausime peiliu ir įkišime į karštą orkaitę. Kai pyragas pakils ir paraus, bus galima jį valgyti su grietine, pienu arba svarainių sirupu.

NAMINIS MEDAUS TORTAS

Ingredientai:
1 stiklinė medaus
1 stiklinė cukraus
3 kiaušiniai
1 pakelis sviesto
5 stiklinės miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių arba sodos.
Paruošimas:
Kiaušinius, medų, cukrų, sviestą sudėkite į didesnį dubenį ir 15 min., vis pamaišydami, kaitinkite ant garų. Baigdami kaitinti sudekite actu arba citrinos rūgšties tirpalu gesintą sodą (kepimo miltelius). Dar kiek pakaitinkite, nukelkite nuo garų ir suberkite miltus, greitai ir gerai išmaišykite. Tešlą atšaldykite. Tada padalinkite į 6 dalis, iškočiokite ir iškepami apvalūs lakštai (prieš kepimą subadyti). Iš tešlos likučių iškepamas lakštas, kuris vėliau sumalamas apibarstymui. Pertepkite kremu, pagamintu iš 1 litro grietinės, 6 šaukštu cukraus pudros ir puse šaukšto citrinos sulčių. Aptepkite šoną, viršų, apibarstykite trupiniais, papuoškite.

BANDELĖS SU OBUOLIAIS

Ingredientai:
Tešlai:
1 pakelis sausų mielių (7 g)
100 g cukraus
200 ml pieno druskos
3 kiaušiniai
60 g sviesto
3 šaukštai aliejaus
~ 500 – 600 g miltų, kad tešla būtų minkšta, bet neliptų prie rankų
Įdarui:
5 dideli obuoliai
50 g sviesto
100 g cukraus
½ a. š. Cinamono
Paruošimas:
Obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite cukrų, obuolius, cinamoną ir troškinkite, kol išgaruos susidariusios sultys. Ataušinkite.
Pieną sumaišykite su mielėmis ir cukrumi. Miltus sumaišykite su druska. Į vidurį supilkite pieno mišinį, įmuškite kiaušinius, sudėkite minkštą sviestą ir aliejų. Minkykite 5 – 10 min., kol tešla taps lygi ir elastinga. Išminkytą tešlą dėkite į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite ir šiltai kildinti, kol padvigubės. Pakilusią tešlą padalinkite į keturias dalis. Iš kiekvienos dalies iškočiokite nelabai storą apskritimą ir jį supjaustykite į 8 dalis. Ant kiekvieno trikampio dėkite šiek tiek įdaro, susukite kaip ragelį ir šiek tiek prispauskite šonus, kad neišbėgtų įdaras. Kepkite iki 200º C įkaitintoje orkaitėje, kol bandelės gražiai parus, apie 15 min. Praaušusias bandeles pabarstykite cukraus pudra.

TINGINYS

Ingredientai:
400 g sausainių (tinka "Selga" ar "Gaidelis")
200 g sviesto
200 g grietinės
200g cukraus pudros
4 valg. šaukšt. Kakavos,
riešutų pagal skonį.
Paruošimas:
Ištirpinkite sviestą, sudėkite grietinę, sulaužytus sausainius, kakavą ir riešutus. Viską sumaišykite. Tinginys turi pastovėti šaldytuve 1-2 val.


GERO APETITO